Baňkování, moxování, Gua sha

17.05.2012 10:35

Baňkování se používalo v starověkém Egyptě, Řecku a Číně.

Používají se k tomu plastové, silikonové nebo skleněné baňky, které se přikládají a vytvořeným podtlakem do sebe vtáhnou kůži a podkoží s pojivovou tkání. Baňky se můžou pouze přikládat, nebo se může dělat baňkami masáž. Ošetřované místo je prokrvené a dochází i k proniknutí krve mimo cévní řečiště a tím k podpoře metabolismu u cílového orgánu, protože se působí na aktivní akupresurní body nebo celé oblasti meridiánů.

Baňkování pomáhá při bolestech svalů a kloubů, podporuje regeneraci kůže a stimuluje vnitřní orgány.

Moxováním doplňujeme nebo vypouštíme energii. Používají se žhnoucí konce pelyňkového doutníku, pomocí kterého se daná oblast - akupunkturní bod ošetřuje, při vnímání příjemného a mírného tepla klientem.

Gua-sha (kua-ša) je intenzivní masáž technikou tření a škrábání, které vytváří na kůži krvavé šmouhy a petechie. Tím se ze svalů uvolňuje napětí , stres, odpadní látky, toxiny, rozproudí se lymfa a podpoří se krevní oběh a proud energie čchi. Na rozdíl od ostatních metod neharmonizuje jenom meridiány, ale revitalizuje celý organismus. Oblíbená je proto zejména při prevenci nemocí. Používají se různé pomůcky, jako je destička z jadeitu, nebo rohu vodního buvola, čínská porcelánová  lžička, hrana masážní baňky atd.

Kontraindikací zmíněných technik jsou teploty, horečky, bolesti a potíže nejasného původu, přejedení, alkohol, selhání srdce, otevřené rány, křečové žíly nebo záněty žil.

Zpět