Inkontinence je problém, přijďte ho vyřešit

24.04.2012 14:10

   Inkontinence je samovolné odkapávání, či odtékání moči. Patří mezi zdravotní problémy, o kterých se málokdy mluví nahlas. Jde o problém, který se může vyskytnout v kterémkoli věku, trápí mladou čtrnáctku, aktivní ženu ve středním věku, i babičku v důchodu. Nezapomeňme, že tento problém je i trápením mužů a dětí.

Mladá holčina nechce na trampolínu, protože ví, že pak má mokré kalhotky. Starší ženy používají vložky i ve dnech, kdy to není nutné. Ženy po porodu také vědí, jaké to je "zatnout" a až pak zvedat dítě. Na kýchnutí se připravíte skřížením nohou? Dobíháte jen tak, tak na záchod a občas i nestihnete, protože pocit na okamžité močení přišel znenadání? Stačí si přiznat, že problém je, a že se dá řešit. Pokud se odkládá, zhoršuje se.

Příčiny a projevy mohou být různé. Je několik druhů inkontinence. A je několik druhů přístupu, jak tento problém řešit. V poslední době je mezi hlavními důvody kromě zdravotních dispozic především vysoké procento nárůstu obezity v populaci.

Svěřte se odborníkům už při prvotních projevech. Lékař zjistí příčiny a zajistí vhodnou léčbu. Konzervativní nebo chirurgickou dle druhu inkontinence.

Fyzioterapeut certifikovaný na terapii dysfunkcí pánevního dna a inkontinence (www.inco-forum.cz/pracoviste.php) vám poradí s konzervativní terapií. Vyšetření obsahuje kineziologický rozbor a vaginální vyšetření. Na základě nálezu vám stanoví terapii šitou na míru. Cviky z letáčku jsou velice dobré, ale nejsou přesné a vhodné pro každého stejně.

Jak předcházet inkontinenci 

Inkontinence je velice nepříjemná, je vhodné se proti ní preventivně bránit. Stačí málo, není to nic složitého, už deset minut cíleného cvičení (na zpevnění břišního svalstva a svaly pánevního dna) denně pomáhá. Tohoto problému se zbavíte jedině vlastní aktivitou. Zkuste nejdříve cílené cvičení pod dohledem odborníka a až poté sáhněte po lécích, případně operaci (záleží na druhu inkontinence a doporučení lékaře).

Konzervativní metody zahrnují změny v dietním a pitném režimu, behaviorální cvičení, rehabilitaci pánevního dna, fyzioterapii, obnovení mikčních reflexů, používání inkontinenčních pomůcek a farmakoterapii.

Zpět